4028 Debrecen, Laktanya utca 8. Tel.: 06 30 278 8844       |       1135 Budapest, XIII.ker. Tatai utca. 50. Tel.: 06 30 321 3901

Nyitólap

Cégünkről

Kapcsolat

Ablakcsere

Árak

Árajánlat

Raktáron

Akciók

Ajtó

Tisza beltéri ajtó

Tisza virtuális b.terem

Furnéros beltéri ajtó

CPL beltéri ajtó

CPL virtuális b.terem

Standard beltéri ajtó

Üvegajtó

Króm csíkos ajtó

Műanyag bejárati ajtó

Biztonsági ajtó

Beltéri tolóajtó

Kültéri tolóajtó

Technikai ajtók

Kilincs

Ablak

Műanyag ablak

Fa ablak

5-6 kamrás műanyag ablakok U=1.0 W/m2K

Aluplast műanyag ablak

Kömmerling műanyag ablak

KBE Select műanyag ablak

Passzívház műanyag ablakok U=0.6 W/m2K

Kömmerling műanyag ablak

Aluplast műanyag ablak

KBE Energy műanyag ablak

Kiegészítők

Redőny

Szúnyogháló

Párkány

Szolgáltatásaink

Ajtócsere

Ablakcsere

Vakolat visszajavítás

Érdemes elolvasni

Hasznos tippek ajtó ablak vásárláshoz

A párásodásról

Ablak kisokos

Mi az MDF?

Miért vegyek magyar terméket?

Kapcsolatfelvétel

Kapcsolat

Árajánlat

Üzleteink

Debrecen

Budapest

Gyakran keresett termékek

Vákuumfóliás ajtó

Laminált ajtó

Mdf ajtó

Dekor ajtó

Festett ajtó

Galéria

Tisza Ajtó képek és árak

A párásodásról


 

Kora reggel az erdőben járva, a természet sok apró szépséget tartogat. Csodás látvány például a pókhálókon függő harmatcseppek csillogása. Éjjel a levegő nedvességtartalma cseppek formájában csapódik le a selymes szálakon, és ezek visszaverik az ébredő nap sugarait. Amit a természetben megcsodálunk, az a mindennapi életben zavar bennünket: bosszantó, ha az autó szélvédője, a szemüveg lencséje vagy éppen az otthoni ablaküveg bepárásodik.

A pókháló példája mutatja azonban, hogy a harmatképződés teljesen természetes folyamat. Bizonyos hőmérséklet és nedvességtartalom mellett ez a jelenség bekövetkezik. Ebben a füzetben olyan megoldásokat mutatunk Önnek, amelyekkel megakadályozható az ablaküveg bepárásodása.

 

A párazáró fólia, a szarufák közötti szigetelés és a hőszigetelő üveg olyan fogalmak, amelyek 30 évvel ezelőtt szinte ismeretlenek voltak. A hetvenes években fellépő energiaválság és az azt kiváltó olajár-növekedés miatt alakult ki az energiafelhasználás terén manapság tapasztalható tudatosság, valamint az energiatudatos építészet. Korábban az építőanyagok nem zártak olyan légmentesen, mint ma. A szél befújt a tetőszerkezet alá, az ablakok mozogtak, viszont a laza csatlakozások biztosították a folyamatos és természetes szellőzést a házban. Így jutott be kívülről a száraz levegő, és távozott a pára a belső térből. Ezen felül a berendezések

 

A párazáró fólia, a szarufák közötti szigetelés és a hőszigetelő üveg olyan fogalmak, amelyek 30 évvel ezelőtt szinte ismeretlenek voltak. A hetvenes években fellépő energiaválság és az azt kiváltó olajár-növekedés miatt alakult ki az energiafelhasználás terén manapság tapasztalható tudatosság, valamint az energiatudatos építészet.

Korábban az építőanyagok nem zártak olyan légmentesen, mint ma. A szél befújt a tetőszerkezet alá, az ablakok mozogtak, viszont a laza csatlakozások biztosították a folyamatos és természetes szellőzést a házban. Így jutott be kívülről a száraz levegő, és távozott a pára a belső térből. 

Korábban nagy volt a hőveszteség, és a nedvesség is kiáramlott az épületszerkezeteken keresztül. Ma a szigetelés nemcsak a hőt, hanem a nedvességet is a házban tartja.

 

Ezen felül a berendezések (padlózat, bútorok, falfestés és tapéta) nagy páraszívó képességű, természetes anyagokból készültek, a levegőben található párát nagyon jól megkötötték. A helyiségekben a levegő tehát sokkal szárazabb volt, mint napjainkban, és a pára csak kivételes esetben csapódott le az ablaküvegen.

Manapság hőszigetelő ablaküvegezés, szigetelő rétegek és légzáró csatlakozások szolgálják, hogy a szobákat melegen tartsuk, amely a meleg, párás levegőt is bent tartja.

Ezért a lakóknak maguknak kell megfelelő szellőzésről és levegőhőmérsékletről gondoskodniuk, hogy szabályozni tudják a lakás páratartalmát.

 

A VELUX több, mint 60 éve fejlesztette ki tetőtéri ablakait. Nincs még egy olyan gyártó, amelynek ekkora tapasztalata lenne ezen a területen. Ha VELUX tetőtéri ablakot választ, biztos lehet benne, hogy minőségi terméket vásárol. Ennek ellenére a VELUX ablakok felületén is megjelenhet a pára. Ez természetes jelenség.

 

MI A PÁRA?

A pára a tárgyakon, mint pl. üvegen, tükrön, csempén vagy ablaküvegen tapasztalható nedves, ködös lecsapódás. Akkor keletkezik, amikor a nedves meleg levegő hideg felülettel találkozik. A meleg levegő több vizet képes megkötni, mint a hideg levegő, ezért ha lehűl (például az ablaküvegen), akkor a benne lévő felesleges víz kicsapódik. 

 

MIÉRT PÁRÁSODNAK BE AZ ABLAKOK?

Az ablak mindig a helyiség leghidegebb felülete, ezért a páralecsapódás először itt jelentkezik. Nincs olyan ablak, amely olyan felszíni hőmérséklettel rendelkezik, mint egy téglafal. Ahhoz, hogy ezt elérjük, több hőszigetelő üveget kellene beépíteni ugyanabba a nyílószerkezetbe, ami nem kivitelezhető.

Elhelyezkedésük miatt a tetőtéri ablakok különösen ki vannak téve hónak, jégesőnek, esőnek és viharnak. Ezek az ablakok így sokkal jobban lehűlnek, mint a függőleges felületbe épített nyílászárók. Vagyis a páralecsapódás a tetőtéri ablak felületén jelenik meg először.

 

A LEVEGŐ NEDVESSÉGTARTALMA

Gondolkozott valaha azon, hogy mennyi nedvesség keletkezik lakásában egy nap alatt? A vágott és cserepes növények mellett a főzés, a zuhanyozás, a fürdés és a mosás révén a levegő megtelik nedvességgel. Ehhez hozzáadódik az ember által kilélegzett levegő és a bőrén keresztül távozó nedvesség. Egy éjszaka egy ember kb. félliternyi párát bocsát ki, ez a pára pedig a szoba levegőjébe kerül. Egy háromfős, átlagos háztartás 24 óra alatt összesen kb. 12 liter párát termel. 

Hosszú távon ez a nedvességtartalom rongálhatja a lakás berendezését, valamint okozója lehet penészgombák megtelepedésének, így káros lehet az egészségre is. A rendszeres szellőztetés az egyetlen lehetőség arra, hogy megakadályozzuk ezeket a folyamatokat.

 

A SZOBA HŐMÉRSÉKLETE

A páralecsapódás elkerülése érdekében a szoba hőmérsékletét a lehetőségekhez mérten egyenletesen kell tartani. A változatlan, 21 C°-os hőmérséklet és a légköri, 40%-os relatív páratartalom biztosíthatja az egészséges lakókörnyezetet. Mi több, e két tényező megfelelő kombinációja nem okoz páralecsapódásos problémákat. 

 

A HELYES SZELLŐZTETÉS

Az ablakon megjelenő párát tekintse intő jelnek, amely arra figyelmeztet, hogy többet kell szellőztetnie! Naponta 3-4 alkalommal nyissa ki teljesen az ablakot, esetenként öt percre. Legjobb a kereszthuzat. Ilyen rövid idő alatt sem a bútorok, sem a falak nem hűlnek le. Ily módon nem csak a belső páradús levegő cserélődik ki a külső száraz levegővel, hanem a fűtési költségből is meg lehet takarítani. 

 

A SZOBA HŐMÉRSÉKLETE

Ha az ablak folyamatosan résnyire nyitva van, vagy a szellőzőnyílást folyamatosan nyitva tartják, akkor felesleges fűtési energiát használnak el a fűtési szezonban. Amennyiben a központi fűtés érzékelője automatikusan biztosítja az éjszakai alacsonyabb hőmérsékletet, ajánlott még lefekvés előtt szellőztetni, mielőtt a levegő elkezd lehűlni. Így elkerülhető, hogy a meleg levegő hűléskor pára formájában lecsapódjon. 

 

PRAKTIKUS TANÁCSOK

 

KORLÁTOZZA A PÁRATERMELŐ TEVÉKENYSÉGEKET!

  • Ha lehetséges, ne a lakásban teregesse ki a ruhákat száradni.
  • Főzéskor vagy zuhanyozáskor tartsa zárva az ajtókat, és azt követően gondoskodjon megfelelő légcseréről.
  • Rendszeresen szellőztessen.
  • Ne engedje, hogy a levegő páratartalma 40% fölé emelkedjen. (A páratartalom mérését könnyen elvégezheti. Az erre a célra szolgáló műszerek pl. barkácsáruházakban is kaphatók.)
  • Ha lehetséges, tartsa a levegő hőmérsékletét 21C°-on.

 

VÍZFOLTOK KEZELÉSE AZ ABLAKKERETEN

Minden VELUX tetőtéri ablakot gomba- és rovarölő impregnálószerrel előkezelnek. Ezen felül ablakaink bizonyos típusai végleges felületkezelést kapnak gyártáskor, így a nedvességgel szemben a lehető legnagyobb mértékig ellenállóvá válnak. A párával való hosszú távú érintkezés hatására azonban mégis kialakulhatnak vízfoltok. Ezeknek az elszíneződéseknek nincs káros hatása, továbbá nagyon könnyen eltávolíthatók a következő módon:

  • A beszennyeződött részeket finoman csiszolja meg!
  • Tisztítsa le az elszíneződéseket klórtartalmú tisztítószerrel!
  • Vonja be a felületet gombaölő színtelen akril lakkal vagy vízalapú akril festékkel!

Amikor arra készül, hogy beépítse tetőterét, és komfortos lakótérré alakítsa, fogadja meg a következő tanácsot, amely megtérül a jövőben!

 

RADIÁTOR/FŰTŐTEST

Amikor a radiátorok elhelyezéséről dönt, győződjön meg arról, hogy a fűtőtest az ablak alá kerül. Ez a tetőtéri ablakokra is vonatkozik. Ahhoz, hogy megfelelően tudjon védekezni a páralecsapódás ellen, fontos, hogy a meleg levegő szabadon áramolhasson, és felmelegítse az üvegfelületet. Ezért lényeges, hogy megfelelően alakíttassa ki az ablak körül a burkolatot: az ablak aljánál függőlegesen, az ablak tetejénél pedig vízszintesen.

 

A HELYES BEÉPÍTÉS ELEMEI

Az építkezés során nem csak a megfelelő szigetelést nehéz kialakítani az ablak és a tető közötti átmenetben, hanem a párazáróhoz és az alátétfóliához való illesztést is.

 

A HELYES BEÉPÍTÉS ELEMEI

Az építkezés során nem csak a megfelelő szigetelést nehéz kialakítani az ablak és a tető közötti átmenetben, hanem a párazáróhoz és az alátétfóliához való illesztést is.

A helyes beépítés érdekében cégünk minden egyes ablakhoz képes tájékoztatót mellékel, melynek alapján a beépítés módja és menete könnyen követhető.

Amennyiben Ön tetőterébe 5 vagy több ablakot tervez, akkor az építkezésen ingyenes beépítési bemutatót is tartunk. (Ez azt jelenti, hogy technikusunk előírásszerűen beszerel egy VELUX tetőtéri ablakot az ott dolgozó szakemberekkel együttműködve.) A tetőtéri ablak beépítésével foglalkozó ácsokat, tetőfedőket folyamatosan képezzük. A legjobbakat Ajánlott beépítőmesterek listánk tartalmazza, mely kiadvány az építőanyag-forgalmazóknál és vevőszolgálatunknál elérhető.
Tesszük mindezeket azért, hogy Ön ablakaival tartósan elégedett legyen.

A VELUX termékei kiváló minőségét garantálja, a kivitelezési hibák elkerülése Önön és választott kivitelezőjén múlik.